Regele Dinis al Portugaliei (n. 9 octombrie 1261 în Lisabona – d. 7 ianuarie 1325 în Santarém), supranumit „Regele Fermier” și „Regele Poet” a fost al șaselea rege al Portugaliei.

Regele Dinis al Portugaliei a murit la 8 ianuarie 1325 la Santarém și a fost înmormântat la Mânăstirea Saint Denis în Odivelas, lângă Lisabona. Mănăstirea a fost fondată de Regele Dnis în anul 1295 ca mănăstire cisterciană de maici. În jurul mănăstirii s-a dezvoltat orașul Odivelas.

Mormântul regelui Dinis al Portugaliei

În luna octombrie istoricii au reușit să scoată din mormânt sabia ce a aparținut regelui Dinis al Portugaliei. Este vorba despre prima sabie care poate fi atribuită în mod cert unui rege portughez.

Știrea a apărut în presa portugheză pe 25 octombrie 2022 și a devenit virală în rândul istoricilor, atât amatori, cât și profesioniști.

Conform primelor informații, sabia este făcută din metal, cel mai probabil oțel, iar mânerul este din argint. Cu siguranță vor apărea mai multe informații după ce specialiștii vor studia și conserva sabia ce a aparținut regelui Dinis al Portugaliei.

Strabo
bogdan.federeac@yahoo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *