La Muzeul Calouste Gulbenkian din Lisaona se află un medalion deosebit. Medalionul de aur a fost descoperit în Egipt și făcea parte dintr-un tezaur de circa douăzeci de medalioane asemănătoare, optsprezece lingouri de aur și șase sute de monede de aur emise de împărații romani de la Severus Alexandru la Constanțiu I.

O piesă unică

Pe unul dintre aceste medalioane, cel aflat la Muzeul Calouste Gulbenkian din Lisabona, se poate citi o inscripție care ar putea fi „Jocurile Olimpice ale anului 274”, dată ce ar corespunde anilor 242-243 d. Hr.

Nu se cunoaște exact motivul pentru care au fost bătute medalioanele. Una dintre teorii este aceea că medaliile au fost acordate ca premii la Jocurile Olimpice din anul 274. O altă teorie este că au fost comandate de Împăratul Caracalla (care este ilustrat pe o parte din medalioane).

Medalionul în cauză îl înfățișează pe Alexandru cel Mare privind spre cer și purtând un scut decorat cu semne zodiacale.

Alexandru Cel Mare. Alexandru Macedon

Alexandru cel Mare, cunoscut și sub numele de Alexandru Macedon, Alexandru al III-lea al Macedoniei sau Alexandros III Philippou Makedonon s-a născut pe 20 iulie 356 î.Hr. (Macedonia antică) și a murit pe 10 iunie 323 î. Hr. (Mesopotamia). Este unul dintre cei mai cunoscuți strategi / conducători militari din istorie. La moartea sa, la vârsta de 32 de ani, Alexandru era stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată. Alexandru cel Mare a contribuit substanțial la răspândirea civilizației elenistice în întreaga lume.

Strabo
bogdan.federeac@yahoo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *